Τηλεφωνική Επικοινωνία +30 2310 220732   Επικοινωνία μέσω Email info@vrochides.com
Vrochides

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Β. ΒΡΟΧΙΔΗΣ, MD, PhD, FACS, FRCSC

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΗΠΑΤΟΣ, ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ KAI ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
 
  X

Είδη Παθήσεων - Καλοήθεις Όγκοι του Ήπατος (Αδένωμα)

Φυσική Ιστορία της Νόσου

Το ηπατικό αδένωμα απαντάται σε νέες γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών. Η επίπτωσή του ανέρχεται στο 0,04% των γυναικών που λαμβάνουν αντισυλληπτικά για περισσότερα από δύο χρόνια. Τα αδενώματα είναι μονήρη σε ποσοστό 70%. Το μέγεθός τους μπορεί να ξεπεράσει τα 15 εκατοστά και συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (εικόνα 1). Τα αδενώματα είτε βρίσκονται μέσα στο ηπατικό παρέγχυμα είτε διαθέτουν διακριτό διατροφικό μίσχο. Δεν έχουν δυνατότητα αυτόματης υποστροφής. Αντίθετα με τα αιμαγγειώματα μπορούν να ραγούν αυτόματα. Τα ηπατικά αδενώματα έχουν τη δυνατότητα εξαλλαγής σε ηπατοκυτταρικό καρκίνο και για το λόγο αυτό θεωρούνται προκαρκινικοί όγκοι.

Διάγνωση της Νόσου

Τα ηπατικά αδενώματα συνήθως παρουσιάζονται με επιγαστρικό πόνο. Λιγότερες φορές ανιχνεύονται ύστερα από την ελεύθερη ρήξη τους μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα (εικόνα αιμορραγικής καταπληξίας). Στο ένα τρίτο των ασθενών ψηλαφάται επιγαστική μάζα. Οι τρανσαμινάσες μπορεί να είναι επηρρεασμένες σε μικρό βαθμό. Αρκετές φορές ωστόσο, τα ηπατικά αδενώματα βρίσκονται τυχαία σε απεικονιστικό έλεγχο που διενεργείται για άλλους λόγους. Διαγνωστικές εξετάσεις εκλογής αποτελούν η πολυτομική αξονική τομογραφία τριπλής φάσης και η μαγνητική τομογραφία. Σε αυτές διαπιστώνεται η περιφερική πρόσληψη του σκιαστικού ή του παραμαγνητικού υλικού, η οποία τελικά “εκπλένεται” κατά τις καθυστερημένες λήψεις (wash out phase). Η διενέργεια βιοψίας δεν προσφέρει περεταίρω πληροφορίες και δεν αλλάζει τη δέουσα θεραπευτική αντιμετώπιση.

Θεραπεία της Νόσου

Η αντιμετώπιση του ηπατικού αδενώματος είναι αποκλειστικά χειρουργική. Σε μισχωτούς ή επιφανειακούς παρεγχυματικούς όγκους ενδείκνυται η λαπαροσκοπική ηπατεκτομή, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις διενεργείται η κατάλληλη τυπική ηπατεκτομή. Πολύ σπάνια, και σε περιπτώσεις πολλαπλής αδενωμάτωσης σε έδαφος σημαντικής δυσλειτουργίας του οργάνου, ενδείκνυται η μεταμόσχευση ήπατος.

Εικόνα 1. Ευμέγεθες (15 εκατοστά) μισχωτό αδένωμα του αριστερού ηπατικού λοβού πριν από την εκτομή του.

« επιστροφή στα είδη παθήσεων

Δρ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΡΟΧΙΔΗΣ

Associate Professor in Surgery,
Department of HPB Surgery,
University of North Carolina