Τηλεφωνική Επικοινωνία +30 2310 220732   Επικοινωνία μέσω Email info@vrochides.com
Vrochides

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Β. ΒΡΟΧΙΔΗΣ, MD, PhD, FACS, FRCSC

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΗΠΑΤΟΣ, ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ KAI ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
 
  X

Οδηγίες προς Ασθενείς - Ηπατεκτομή (Μετά το χειρουργείο)

Γενικά

Για όσο καιρό διαρκεί η ανάπλαση του ήπατός σας (ηπατική αναγέννηση), συνήθως 3 μήνες, μπορεί να νιώθετε ελαφρά γενική εξάντληση, όπως όταν έχετε ένα κοινό κρυολόγημα. Το αίσθημα αυτό είναι τελείως φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό.

Δίαιτα

Μπορείτε να τρώτε οτιδήποτε σας αρέσει. Γεύματα πλούσια σε πρωτεϊνες (κρέας, κοτόπουλο) και σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, φρούτα) είναι προτιμητέα. Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εκτεταμμένη ηπατεκτομή (περισσότερα από 4 ηπατικά τμήματα) θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη άλατος στα 2 γραμμάρια την ημέρα για τις επόμενες 4 εβδομάδες.

Δραστηριότητες

Απαγορεύεται η άρση βάρους μεγαλύτερου από δύο κιλά για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Συνιστάται αποφυγή συμμετοχής σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες (στίβος, πολεμικές τέχνες, κτλ) για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Μπορείτε να οδηγήσετε ξανά ύστερα από τη διακοπή της αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας ύστερα από 4 εβδομάδες. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας με καλοήθη νόσο μπορούν να ξεκινήσουν προσπάθειες τεκνοποίησης 3 μήνες μετά την ηπατεκτομή.

Περιποίηση τραύματος

Μπορείτε να λούζεστε ελεύθερα. Μπορείτε να μπείτε στη θάλασσα 2 εβδομάδες μετά την ηπατεκτομή και αφού έχουν αφαιρεθεί τα χειρουργικά clips (εφόσον υπάρχουν). Το τραύμα δε χρειάζεται κάλυψη ή επαλλείψεις με αντισηπτικά διαλύματα ή αλοιφές.

Φαρμακευτική αγωγή

Όσον αφορά στην αναλγητική αγωγή, σας έχει επιδοθεί σχετική συνταγή την ημέρα εξόδου σας από το νοσοκομείο. Η αναγκαιότητα χρήσης αναλγησίας συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία εβδομάδα. Αν επιθυμείτε να λάβετε διαφορετικά φάρμακα για τον πόνο, επικοινωνείστε με το χειρουργό σας. Η υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή (αν υπάρχει) σας έχει επιδοθεί με διαφορετική συνταγή.

Ραντεβού

Στις οδηγίες του εξιτηρίου σας αναγράφεται η ημερομηνία πρώτης μετεγχειρητικής εξέτασης από το χειρουργό σας. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως 2 εβδομάδες μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο. Κατά την επίσκεψη αυτή αφαιρούνται και τα χειρουργικά clips (εφόσον υπάρχουν). Αν επιθυμείτε να αλλάξετε την ημερομηνία του ραντεβού, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2310-220732 ή να αποστείλετε e-mail στο info@vrochides.com. Στο ίδιες οδηγίες εξιτηρίου αναγράφονται και οι ημερομηνίες συνάντησης με τους υπόλοιπους ιατρούς που σας παρακολουθούν.

Επείγουσα επικοινωνία

Μετά την επέμβαση σας έχει δοθεί ο αριθμός τηλεφωνικής γραμμής άμεσης επείγουσας επικοινωνίας με το χειρουργό σας, για όλες αδιακρίτως τις ώρες του 24ώρου. Επείγουσα κατάσταση συνιστούν: α) πυρετός > 37,5 οC. β) οξύς κοιλιακός πόνος που διαρκεί πάνω από 30 λεπτά. γ) Περισσότερα από 2 συνεχόμενα επεισόδια εμέτου. δ) Αδυναμία διούρησης. ε) ότι εσείς νομίζετε ότι αποτελεί επείγον.

« επιστροφή στις οδηγίες προς ασθενείς

Δρ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΡΟΧΙΔΗΣ

Associate Professor in Surgery,
Department of HPB Surgery,
University of North Carolina