Τηλεφωνική Επικοινωνία +30 2310 220732   Επικοινωνία μέσω Email info@vrochides.com
Vrochides

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Β. ΒΡΟΧΙΔΗΣ, MD, PhD, FACS, FRCSC

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΗΠΑΤΟΣ, ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ KAI ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
 
  X

Οδηγίες προς Ασθενείς - Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή (Μετά το χειρουργείο)

Γενικά

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή αποτελεί μία ελαφρά επέμβαση και η μετεγχειρητική ενόχληση σπάνια υπερβαίνει τις 3 ημέρες.

Δίαιτα

Μπορείτε να τρώτε οτιδήποτε σας αρέσει. Γεύματα πλούσια σε πρωτεϊνες (κρέας, κοτόπουλο) και σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, φρούτα) είναι προτιμητέα.

Δραστηριότητες

Απαγορεύεται η άρση βάρους μεγαλύτερου από δύο κιλά για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Συνιστάται αποφυγή συμμετοχής σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες (στίβος, πολεμικές τέχνες, κτλ) για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Μπορείτε να οδηγήσετε ξανά ύστερα από τη διακοπή της αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας ύστερα από μία εβδομάδα.

Περιποίηση τραύματος

Μπορείτε να λούζεστε ελεύθερα. Μπορείτε να μπείτε στη θάλασσα 2 εβδομάδες μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Το τραύμα δε χρειάζεται κάλυψη από την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα και μετά.

Φαρμακευτική αγωγή

Όσον αφορά στην αναλγητική αγωγή, σας έχει επιδοθεί σχετική συνταγή την ημέρα εξόδου σας από το νοσοκομείο. Η αναγκαιότητα χρήσης αναλγησίας συνήθως δεν υπερβαίνει τις 3 ημέρες. Αν επιθυμείτε να λάβετε διαφορετικά φάρμακα για τον πόνο, επικοινωνείστε με το χειρουργό σας. Η υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή (αν υπάρχει) σας έχει επιδοθεί με διαφορετική συνταγή.

Ραντεβού

Στις οδηγίες του εξιτηρίου σας αναγράφεται η ημερομηνία πρώτης μετεγχειρητικής εξέτασης από το χειρουργό σας. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως 2 εβδομάδες μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο. Αν επιθυμείτε να αλλάξετε την ημερομηνία του ραντεβού, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στο 2310-220732 ή να αποστείλετε e-mail στο info@vrochides.com. Στο ίδιες οδηγίες εξιτηρίου αναγράφονται και οι ημερομηνίες συνάντησης με τους υπόλοιπους ιατρούς που σας παρακολουθούν.

Επείγουσα επικοινωνία

Μετά την επέμβαση σας έχει δοθεί ο αριθμός τηλεφωνικής γραμμής άμεσης επείγουσας επικοινωνίας με το χειρουργό σας, για όλες αδιακρίτως τις ώρες του 24ώρου. Επείγουσα κατάσταση συνιστούν: α) πυρετός > 37,5 οC. β) οξύς κοιλιακός πόνος που διαρκεί πάνω από 30 λεπτά. γ) Περισσότερα από 2 συνεχόμενα επεισόδια εμέτου. δ) Αδυναμία διούρησης. ε) ότι εσείς νομίζετε ότι αποτελεί επείγον.

« επιστροφή στις οδηγίες προς ασθενείς

Δρ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΡΟΧΙΔΗΣ

Associate Professor in Surgery,
Department of HPB Surgery,
University of North Carolina