Τηλεφωνική Επικοινωνία +30 2310 220732   Επικοινωνία μέσω Email info@vrochides.com
Vrochides

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Β. ΒΡΟΧΙΔΗΣ, MD, PhD, FACS, FRCSC

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΗΠΑΤΟΣ, ΧΟΛΗΦΟΡΩΝ, ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ KAI ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ
 
  X

Οδηγίες προς Ασθενείς - Πυλαιο-κοιλική Παράκαμψη (Μετά το χειρουργείο)

Γενικά

Τις πρώτες 3 εβδομάδες μπορεί να νιώθετε ελαφρά γενική εξάντληση, όπως όταν έχετε ένα κοινό κρυολόγημα. Το αίσθημα αυτό είναι τελείως φυσιολογικό και καθόλου ανησυχητικό.

Δίαιτα

Θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψη άλατος στα 2 γραμμάρια την ημέρα για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, φρούτα) είναι προτιμητέα. Συνιστάται φυσιολογική πρόσληψη πρωτεϊνών (κρέας, κοτόπουλο) και λιπών (ελαιόλαδο).

Δραστηριότητες

Απαγορεύεται η άρση βάρους μεγαλύτερου από δύο κιλά για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Συνιστάται αποφυγή συμμετοχής σε έντονες αθλητικές δραστηριότητες (στίβος, πολεμικές τέχνες, κτλ) για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Μπορείτε να οδηγήσετε ξανά ύστερα από τη διακοπή της αναλγητικής φαρμακευτικής αγωγής. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας ύστερα από 4 εβδομάδες.

Περιποίηση τραύματος

Μπορείτε να λούζεστε ελεύθερα. Μπορείτε να μπείτε στη θάλασσα 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση και αφού έχουν αφαιρεθεί τα χειρουργικά clips (εφόσον υπάρχουν). Το τραύμα δε χρειάζεται κάλυψη ή επαλλείψεις με αντισηπτικά διαλύματα ή αλοιφές.

Φαρμακευτική αγωγή

Όσον αφορά στην αναλγητική αγωγή, σας έχει επιδοθεί σχετική συνταγή την ημέρα εξόδου σας από το νοσοκομείο. Η αναγκαιότητα χρήσης αναλγησίας συνήθως δεν υπερβαίνει τη μία εβδομάδα. Αν επιθυμείτε να λάβετε διαφορετικά φάρμακα για τον πόνο, επικοινωνείστε με το χειρουργό σας. Επιπλέον, σας έχει επιδοθεί δεύτερη συνταγή για αντιαιμοπεταλιακή και αντιπηκτική αγωγή, την οποία θα λαμβάνετε εφ’ όρου ζωής. Η υπόλοιπη φαρμακευτική αγωγή (αν υπάρχει) σας έχει επιδοθεί με διαφορετική συνταγή.

Ραντεβού

Στις οδηγίες του εξιτηρίου σας αναγράφεται η ημερομηνία πρώτης μετεγχειρητικής εξέτασης από το χειρουργό σας. Αυτή πραγματοποιείται συνήθως 2 εβδομάδες μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο. Κατά την επίσκεψη αυτή αφαιρούνται και τα χειρουργικά clips (εφόσον υπάρχουν). Αν επιθυμείτε να αλλάξετε την ημερομηνία του ραντεβού, μπορείται να τηλεφωνήσετε στο 2310-220732 ή να αποστείλετε e-mail στο info@vrochides.com. Στις οδηγίες εξιτηρίου αναγράφονται και οι ημερομηνίες συνάντησης με τους υπόλοιπους ιατρούς που σας παρακολουθούν.

Επείγουσα επικοινωνία

Μετά την επέμβαση σας έχει δοθεί ο αριθμός τηλεφωνικής γραμμής άμεσης επείγουσας επικοινωνίας με το χειρουργό σας, για όλες αδιακρίτως τις ώρες του 24ώρου. Επείγουσα κατάσταση συνιστούν: α) πυρετός > 37,5 οC. β) οξύς κοιλιακός πόνος που διαρκεί πάνω από 30 λεπτά. γ) περισσότερα από 2 συνεχόμενα επεισόδια εμέτου ή διαρροιών. δ) αδυναμία διούρησης. ε) διόγκωση της κοιλιάς. στ) αλλαγή στην πνευματική διαύγοια. ζ) ότι εσείς νομίζετε ότι αποτελεί επείγον.

« επιστροφή στις οδηγίες προς ασθενείς

Δρ. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΡΟΧΙΔΗΣ

Associate Professor in Surgery,
Department of HPB Surgery,
University of North Carolina