Είδη Χειρουργείων - Λαπαροσκοπική Αριστερή Πλάγια Ηπατεκτομή
Γενικές πληροφορίες
Η λαπαροσκοπική αριστερή πλάγια ηπατεκτομή αποτελεί μία μέτριας βαρύτητας χειρουργική επέμβαση. Αφαιρείται λαπαροσκοπικά το αριστερό πλάγιο τμήμα του ήπατος, το οποίο αντιστοιχεί στο 25% του συνολικού όγκου του οργάνου.
Όταν εκτελείται από χειρουργούς ήπατος, η άμεση μετεγχειρητική θνητότητά της είναι πρακτικά μηδενική. Οι συχνότερες επιπλοκές της (αιμορραγία, διαφυγή χολής) δεν ξεπερνούν το 5%. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο την 3η μετεγχειρητική ημέρα.
Ακολουθεί περιγραφή των βασικών εγχειρητικών βημάτων μιας λαπαροσκοπικής αριστερής πλάγιας ηπατεκτομής.
Βασικά εγχειρητικά βήματα
Βήμα 1ο:
Τοποθέτηση πέντε συνολικά “εισόδων” (trocar) στις δεικνυόμενες θέσεις. Οι διακεκομένες γραμμές επισημαίνουν πιθανά σημεία εξαγωγής του παρασκευάσματος.
Βήμα 2o:
Κινητοποίηση της αριστερής πλευράς του ήπατος με διατομή των αντίστοιχων συνδέσμων (δρεπανοειδής, στεφανιαίος, τρίγωνος). Προετοιμασία για χειρισμό Pringle.
Βήμα 3ο:
Διατομή των επιφανειακών 2 cm του ηπατικού παρεγχύματος με τη χρήση ψαλιδιού υπερήχων.
Βήμα 4ο:
Διύνηση του κεντρικoύ ηπατικού παρεγχύματος με τη χρήση εξαχνωτή υπερήχων με λαπαροσκοπικό στυλεό (λαπαροσκοπικό CUSA).
Βήμα 5ο:
Ενδοπαρεγχυματική απολίνωση και διαίρεση των πυλαίων δεματίων που κατευθύνονται στο 2ο και 3ο ηπατικό τμήμα με τη χρήση λαπαροσκοπικού αυτόματου αγγειακού κοπτοράπτη.
Βήμα 6ο:
Ενδοπαρεγχυματική απολίνωση και διαίρεση της αριστερής ηπατικής φλέβας με τη χρήση λαπαροσκοπικού αυτόματου αγγειακού κοπτοράπτη.
Βήμα 7ο:
Απομάκρυνση, μέσω υπερηβικής τομής, του χειρουργικού παρασκευάσματος με τη χρήση ειδικού σάκου.
Η αιμόσταση πραγματοποιείται συνήθως χωρίς τη χρήση αιμοστατικών σπόγγων (ινωδογόνο, κολλαγόνο). Δεν τοποθετούνται παροχετεύσεις. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με σύγκλιση των σημείων εισόδου των trocar.